رئیسکل بانک مرکزی ایران برای چندمین بار از «وضعیت خوب ذخایر اسکناسی» خبر داده و برای آرام کردن جو روانی بازار مدعی شده است که وضع درآمدهای ارزی کشور «خوب» است.
به گزارش «شبکه رسانهای بیان» در هفته جاری وقتی دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا برای شرکت در گروه 7 عازم فرانسه شد، رهبر جمهوری اسلامی فرصت را غنیمت شمرد و وزیر امور خارجهاش را با پیشنهاد فروش 700 بشکه نفت در روز به مقر گفتوگوهای گروه 7 فرستاد. به گزارش رویترز، در این پیشنهاد، رژیم ایران از آمریکا خواسته بود روزانه 700 هزار بشکه نفت بفروشد و در ازای آن با این کشور بر سر برنامه هستهای مذاکره کند؛ مسئلهای که نشاندهنده اوضاع نامساعد مالی جمهوری اسلامی است.
اما پاسخ ترامپ به پیشنهاد رژیم ایران، یک نه بزرگ بود تا ظریف دست از پا درازتر به بیت علی خامنهای بازگردد. وقتی پیشنهاد ملاها برای فروش 700 هزار بشکه نفت رد شد، حسن روحانی با لحن تمسخرآمیزی اظهار داشت که ترامپ نمیتواند با او «عکس یادگاری» بیندازد، حال اینکه وقتی ظریف در پاریس بود، او به طور تلویحی خواستار مذاکره با ترامپ شده بود.
همه تلاشهای شبه دیپلماتیک ظریف در درجه نخست برای بهبود اوضاع مالی جمهوری اسلامی است. برخلاف ادعای عبدالناصر همتی، رئیسکل بانک مرکزی، ذخایر اسکناس ارزی ایران به کمترین میزان ممکن رسیده و تأمین ارز کالاهای اساسی بسیار دشوار شده است.
کسری بودجه باعث شده رژیم ایران به طور غیرقانونی حدود 29 میلیارد دلار از صندوق توسعه ملی برداشت کند. اگر به گفته همتی وضع درآمدهای ارزی کشور خوب است، چه لزومی بود که این مبلغ هنگفت از صندوق توسعه ملی برداشت شود؟ به نظر میرسد همتی تلاش میکند با استفاده از ظرفیتهای تبلیغاتی، شرایط ارزی بانک مرکزی را مناسب جلوه دهد تا بازار ارز مانند سال گذشته به تلاطم و هرجومرج دچار نشود.
رژیم ایران بر اثر سیاستهای اشتباه اقتصادی، در سال گذشته بیش از 30 میلیارد دلار ارز 4200 تومانی را از بین برد. اطلاعات رسمی منتشرشده نشان میدهند همه افراد و شرکتهایی که موفق به دریافت ارز دولتی شدهاند، صاحبان قدرت یا از نزدیکان به کانونهای قدرت بودهاند.
جمهوری اسلامی از یک سو چوب فساد خود و مدیریت اشتباه نهادها را میخورد و از سوی دیگر تحتفشار بیسابقه ایالاتمتحده آمریکا قرار دارد. این دو مسئله موجب به وجود آمدن شرایطی سخت شده که گذر از آن فقط از راه مذاکره و دادن امتیازهای گسترده به آمریکا ممکن است؛ اما هسته سخت قدرت که فعلاً حاضر نیست از مواضع سرسختِ انقلابی خود کوتاه بیاید، از رودررو شدن با ترامپ هراس عجیبی دارد.
بااینحال، هنگامی که کفگیر انقلابیون مانند کفگیر دولت به ته دیگ بخورد، آنها هم به زودی به مقاومت خود پایان خواهند داد و بازهم پیچش و نرمش دیگری در برابر آمریکا خواهند کرد. فعلاً بحران مالی آنطور که باید به بیت خامنهای نرسیده و او طعم تلخ فلاکت را نچشیده است.
وقتی بحران اقتصادی و مالی رژیم عمیقتر شود، آنگاه مذاکره بر سر موشکهای بالستیک و عقبنشینی از کشورهای منطقه نیز خط قرمز محسوب نخواهند شد؛ بهبیاندیگر، فشارها اگر به همین منوال ادامه داشته باشد، رهبر جمهوری اسلامی برای بقا و حفظ قدرت خود نهتنها از موشکهای بالستیک، بلکه از انقلابش هم خواهد گذشت.
اتاق فکر جمهوری اسلامی به این نتیجه رسیده است که ترامپ چهار سال دیگر در کاخ سفید خواهد ماند؛ پس انتظار کشیدن برای آمدن یک دموکرات به رأس امور، کار بیهودهای است؛ چنانکه اخیراً ظریف نیز گفته است «شانس اینکه ترامپ چهار سال دیگر دنیا را آزار دهد، بسیار بالاست.» در نتیجه امکان اینکه در ماههای آینده طاقت جمهوری اسلامی بر اثر فشارها طاق شود و خود را تسلیم کند، بسیار زیاد است؛ در این صورت، مذاکره با آمریکا در همین دولت اول ترامپ آغاز خواهد شد.