دولت کانادا محمد جواد ظریف، وزیر سابق امور خارجه ایران و ۱۶ نفر دیگر را که عمدتا از مقامهای سابق جمهوری اسلامی هستند، در ارتباط با «نقض سازمانیافته حقوق بشر» و همینطور «اقداماتی که امنیت منطقه را به خطر میاندازد» تحریم کرد.
همزمان یک سایت خبری آمریکایی گزارش داده است که وزارت امور خارجه رژیم ایران در نامهای هشدارآمیز به سفیران اروپایی در تهران، درباره ادامه تحریم مقامهای جمهوری اسلامی در واکنش به سرکوب اعتراضهای اخیر هشدار داده است.
وزارت خارجه کانادا روز پنجشنبه 21 مهر، ۱۷ فرد و سه موسسه شامل خبرگزاری تسنیم، روزنامه کیهان و همینطور سایت نورنیوز وابسته به شورای عالی امنیت ملی ایران را در فهرست تحریمهای خود قرار داد.
وزیر امور خارجه کانادا درباره این تحریمها گفت «اقدامات رژیم ایران نیازی به توضیح ندارد؛ جهان سالهاست که برنامه خشونت، وحشت و پروپاگاندای آنها را نظاره میکند.»
ملانی جولی گفت که کانادا به دفاع از حقوق بشر ادامه خواهد داد و در کنار مردم ایران از جمله «زنان و جوانان که شجاعانه خواهان آیندهای هستند که در آن حقوق انسانی آنها به طور کامل محترم شمرده شود» خواهد ایستاد.
فعالان حقوق بشر و خانوادههای جانباختگان هواپیمای اوکراینی که با دو موشک سپاه سرنگون شد، همواره خواهان اعمال تحریم و محدودیت علیه محمد جواد ظریف بودند که به گفته آنها در «لاپوشانی» این فاجعه در سطح بینالمللی نقش داشت.
حامد اسماعیلیون، سخنگوی انجمن خانوادههای جانباختگان پرواز ۷۵۲ که همسر و دخترش را در شلیک سپاه به این هواپیما از دست داد، در توئیتی در واکنش به تحریمهای کانادا نوشت: «جنایتکاران جایی در دنیای آزاد ندارند.»
در فهرست تازه تحریمهای کانادا نام این افراد هم دیده میشود:
- سعید مرتضوی، دادستان تهران در زمان مرگ زهرا کاظمی شهروند ایرانی-کانادایی در زندان
- علی لاریجانی، رئیس سابق مجلس شورای اسلامی و مشاور رهبر جمهوری اسلامی
- پیمان جبلی، رئیس صدا و سیما
- حسین شریعتمداری، مدیر مسئول و نماینده رهبر جمهوری اسلامی در روزنامه کیهان
- احمد خاتمی، عضو شورای نگهبان و مجلس خبرگان و امام جمعه موقت تهران.
دولت کانادا ده روز پیش تعدادی از فرماندهان سپاه پاسداران و و وزیر اطلاعات ایران را به دلیل «نقض شدید حقوق بشر در ایران از جمله آزار و اذیت سیستماتیک زنان» تحریم کرده بود.
علاوه بر این حدود یک هفته پیش هم جاستین ترودو، نخستوزیر کانادا اعلام کرد که این کشور ورود حدود ۱۰ هزار نفر از اعضای ارشد و افسران سپاه را به صورت دائمی ممنوع میکند.
سرکوب اعتراضاتی که بعد از قتل حکومتی مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد آغاز شد و به سراسر ایران رسید با محکومیت جهانی و وضع تحریمهایی علیه مقامهای نظامی و سیاسی جمهوری اسلامی همراه شده است.