رئیس سازمان انرژی اتمی ایران جدایی برخی دانشمندان هستهای از سازمان متبوعش را تائید کرد.
محمد اسلامی روز پنجشنبه ۱۹ اسفند، در گفتوگو با خبرگزاری «مهر»، با اشاره به تغییر برخی مدیران «غیر همسو» در سازمان انرژی اتمی با دولت جدید، درباره جدایی دانشمندان هستهای گفت: «اشخاصی بودند که جویای کار با یک وضعیت متفاوت بودند و از سازمان جدا شدند و رفتند. حال با هر انگیزه و نیتی بود تمایل داشتند به بخشهای دیگر بروند.»
پس از ترور برخی دانشمندان و وابستگان به برنامه اتمی ایران بحث حفاظت و نبود تضمین سلامتی از این افراد به طور گستردهای مطرح شد و بسیاری از کارکنان سازمان انرژی اتمی ایران از این سازمان جدا شدند.
برخی کشورها که از سوی تهران متهم به این ترورها بودند نیز بهطور آشکار و غیر آشکار پیامهایی برای جدایی دانشمندان و کارکنان وابسته به برنامه اتمی ایران منتشر کرده و خواستار دوری کارشناسان هستهای از این برنامه شدند.
رئیس سازمان انرژی اتمی ایران همچنین به تاخیر ۲٫۵ ساله در راهاندازی فاز دوم نیروگاه بوشهر اشاره کرد اما حاضر نشد «روسیه» به عنوان مجری این طرح را عامل تاخیر بنامد.
مقامات عالی روسیه از جمله سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه، لوان جاگاریان، سفیر مسکو در تهران و میخائیل اولیانوف، نماینده روسیه در مذاکرات اتمی وین اخیرا خواستار تضمین منافع کشورشان در این مذاکرات شده و نتایج گفتوگوهای هستهای را به مصالح اقتصادی و نظامی روسیه مرتبط کرده بودند.
اسلامی با ابراز این که ایران خود را موظف به اجرای «سند راهبرد هستهای» میداند، گفت: «کنترل فرمان صنعت هستهای ما در تهران و نه وین است.»
او درباره انتقال اورانیوم غنیشده ۶۰ درصدی به خارج که بحث آن در جریان مذاکرات اتمی مطرح شده است، اظهار داشت که «برجام» چارچوب اقدامات ایران را مشخص کرده و «بر اساس برجام عمل خواهد شد.»
آمریکا و طرفهای غربی مذاکرات اتمی وین در ازای کاهش برخی تحریمها و آزادسازی مقداری از داراییهای مسدود شده ایران، خواستار بازگشت جمهوری اسلامی به سطح ۵ درصدی غنیسازی، انتقال مواد غنیشده بالای ۵ درصد به خارج و همچنین مهر و موم سانتریفیوژهای نسل جدید ایران شدهاند.
رئیس سازمان انرژی اتمی ایران انتقال برخی تجهیزات از سایت کرج به سایت نطنز را نیز تایید و این اقدام را برای دوری از «تهدیدات» عنوان کرد.
چندی پیش سایت اتمی کرج مورد حمله پهپادی قرار گرفت و آسیبهای جدی به تجهیزات این سایت وارد شد. مقامات ایرانی همواره اسرائیل را به انجام چنین اقداماتی متهم میکنند.
پس از حمله به سایت کرج، تهران ادعا کرد دوربینهای مراقبتی آژانس بینالمللی انرژی اتمی در این سایت آسیب دیدهاند و مانع جایگزینکردن دوربینهای آسیبدیده و تبدیل کارت حافظه دیگر دوربینها توسط آژانس شد.
اسلامی به تغییر برخی مدیران سایت نطنز پس از حوادث تخریبی درون این سایت اشاره کرد و گفت، «عوامل بروز آن حوادث شناسایی و دنبال شده و قبل از آغاز مسئولیت اینجانب در سازمان انرژی اتمی نیز این بحث مطرح بوده است.»
پس از تکرار چند بار حوادث تخریبی در سایت اتمی نطنز، برخی مقامات پیشین و کنونی جمهوری اسلامی از وجود «عوامل نفوذی و حفرههای امنیتی» در کلیت برنامه اتمی ایران سخن گفتند و برخی دیگر به وجود «آلودگی امنیتی» اشاره کردند.
این مقام ایرانی درباره چگونگی آغاز مذاکرات اتمی و اجبار غربیها به این مذاکرات هم گفت، تدبیر «ما هم بازگشت از تعهدات را دنبال کنیم» موجب شد که آنها به میز مذاکره بازگردند.
او دلیل ادامه مذاکرات اتمی و روند دیپلماتیک را «سلب بهانهها» و «لغو تحریمها» از سوی غربیها دانست.
دیپلماتهای غربی دخیل در مذاکرات وین طی روزهای اخیر بارها گفتهاند که «مرحله فنی» گفتوگوها برای احیای توافق هستهای با ایران به پایان رسیده است، و اکنون دیگر وقت اتخاذ «تصمیمات سیاسی» فرا رسیده است.