نماینده ویژه آمریکا در امور ایران گفت، دولت ایالات متحده به جای تمرکز بر احیای توافق هستهای موسوم به برجام٬ بر حمایت از اعتراضات در ایران و اقدامات جمهوری اسلامی در ارسال سلاح به روسیه متمرکز است.
به گزارش بلومبرگ، رابرت مالی در مصاحبهای اظهار داشت: «ایران علاقهای به توافق ندارد و ما بر مسائل دیگر متمرکز هستیم.»
او اضافه کرد که آمریکا اکنون میتواند اقداماتی را برای بازدارندگی و اخلال در ارسال تسلیحات به روسیه و تلاش برای حمایت از خواستههای اساسی مردم ایران انجام دهد.
رابرت مالی در حالی این اظهارات را مطرح کرد که روز گذشته مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی غنیسازی اورانیوم با غنای ۶۰ درصدی توسط ایران را مسالهای جدی دانست که «پیامدهایی» خواهد داشت.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی میگوید مذاکراتش با جمهوری اسلامی ایران بر سر منشاء ذرات اورانیوم یافتشده در سه سایت اعلامنشده هیچ پیشرفتی نداشته است. ایران بستهشدن این پرونده را شرط بازگشت به توافق برجام قرار داده است.
آمریکا ضمن رد این پیششرط میگوید ایران باید تعهدات ضروری و فوری به تعویق افتاده پادمانی را اجرا کند.
رابرت مالی در پایتخت ایتالیا گفت: «چه فایده ای دارد، اگر ایران با مطالباتی که غیرقابل قبول است به میز مذاکره بازگردد، چرا باید روی آن تمرکز کنیم؟ در این مرحله ما روی توافق هستهای تمرکز نمیکنیم، زیرا نمیتوانیم دوباره به عقب بازگردیم و بازی بخوریم.»
او در ادامه اظهار داشت: «در حالی که تماسها بین مقامات اتحادیه اروپا و ایران همچنان ادامه دارد و مذاکرات به طور رسمی به حالت تعلیق در نیامده است، از اواخر ماه اوت تاکنون هیچ مذاکرهای صورت نگرفته است.»
رابرت مالی تصریح کرد که آمریکا تلاش میکند، ارسال سلاح از ایران به روسیه را مختل کند یا به تاخیر بیندازد و مورد تحریم قرار دهد.
نماینده ویژه آمریکا در امور ایران گفت که ارائه موشک یا کمک در ساخت تاسیسات و محصولات نظامی در روسیه «عبور» از خطوط «جدید» محسوب خواهد شد.
در حالی که کرملین استفاده از تجهیزات نظامی ساخت ایران را تکذیب میکند، اما مقامهای اوکراینی میگویند روسیه به طور فزایندهای به پهپادهای ساخت ایران در جنگ در این کشور متکی است.
نیکلای پاتروشف، دبیر شورای امنیت ملی روسیه در ۱۸ آبان با سفر به تهران با مقامات ارشد جمهوری اسلامی دیدار و گفتوگو کرد.
روزنامه واشینگتن پست اوایل آذر به نقل از سه منبع مطلع نوشت که مقامات روسی و ایرانی در اوایل نوامبر سال جاری در نشستی در ایران قرارداد ساخت پهپادها در روسیه را نهایی کردند و دو کشور به سرعت در حال حرکت برای انتقال طرحها و اجزای کلیدی هستند که براساس آن میتوانند ساخت این پهپادها را ظرف چند ماه آینده شروع کنند.
افشای این توافق در حالی است که جمهوری اسلامی در ماههای گذشته هرگونه صادرات پهپاد به روسیه را تکذیب میکرد تا این که چندی پیش حسین امیرعبداللهیان وزیر خارجه جمهوری اسلامی به این موضوع اذعان کرد.
حسین امیرعبداللهیان با این حال گفته بود که تعداد معدودی پهپاد قبل از جنگ اوکراین به روسیه صادر شده است. اما این اظهارات با واکنش تند اوکراین مواجه شد و ولودیمیر زلنسکی رئیسجمهوری این کشور جمهوری اسلامی را «دروغگو» خواند.