زهرا محمدی، فعال مدنی و مدرس زبان کُردی با همراهی شمار قابل توجهی از فعالان مدنی کُرد و شهروندان سنندج برای اجرای حکم حبس، راهی زندان سنندج شد.
در عکسها و ویدئویی که سایت حقوق بشری ههنگاو روز شنبه ۱۸ دی منتشر کرده، زهرا محمدی در حالی که لباس محلی پوشیده، در میان همراهان خود به زبان کُردی صحبت میکند.
او در بخشی از سخن خود با حاضران میگوید «زبان مادری یکی از بنیادیترین حقوق ماست که از آن کوتاه نخواهیم آمد و انجمن ما برای به دست آوردن این حق پیشقدم شد و امیدوارم فعالیتهای ما بر سر دشمنی که مخالف این حقوق است آوار شود.»
زهرا محمدی، مسئول انجمن فرهنگی اجتماعی «نوژین»، خرداد ۱۳۹۸ بازداشت و تیر ۱۳۹۹ به اتهام «تشکیل گروه علیه امنیت کشور» به ۱۰ سال حبس محکوم شد. این حکم بعدا در دادگاه تجدید نظر به پنج سال حبس تبدیل شد.
دوایین وتەکانی زارا محەمەدی مامۆستای زمانی کوردی لەپێش دادگای سنە و پێش ئەوەی ڕەوانەی بەندیخانە بکرێت.#زارا_محەمەدی pic.twitter.com/neWo5dSXDs
— Hengaw Human Rights Organization (@HengawO) January 8, 2022
این فعال مدنی فارغالتحصیل کارشناسی ارشد ژئوپولتیک است. او به مدت ۱۲ سال در شهر سنندج و روستاهای اطراف آن به صورت داوطلبانه به آموزش زبان کُردی مشغول بوده است.
با وجود اعتراض اقلیتهای مختلف قومی به محدودیتها در خصوص تدریس زبان مادری، جمهوری اسلامی نه تنها مانع آموزش زبان قومیتها در سیستم رسمی آموزش کشور میشود، بلکه با فعالان این حوزه برخورد و آنها را در دادگاهها با اتهاماتی چون فعالیت علیه «امنیت ملی» محاکمه میکند.
علاوه بر این در سالهای گذشته نیز سازمان ثبت احوال محدودیتهایی را برای نامگذاری فرزندان به نامهای محلی ایجاد کرده است.
بسیاری از معترضان، این محدودیتها را تلاش جمهوری اسلامی برای یکپارچهسازی فرهنگی و مرکزگرایی عنوان میکنند.