یک منبع خبری در قوه قضائیه به خبرنگار شبکه رسانه ای بیان اطلاع داده است که با مرخصی آرش شعاعشرق، روزنامهنگار گیلانی که در جریان اعتراضات مردمی دی ۹۶ در کشور ترکیه ربوده و به ایران منتقل شده بود، پس از چهارسال موافقت شد.
این منبع خبری در قوه قضائیه میافزاید: این مرخصی به درخواست شعاعشرق و از سوی دادستانی کُل به دلیل شرایط کرونایی به او داده شده است.
آرش شعاعشرق در جریان رهبری مردم گیلان در قیام دی و بهمن سال ۹۶ از ترکیه ربوده و پس از ۲۴ روز نگهداری در یک سلول انفرادی فوق امنیتی با دست، پا، چشم و دهان بسته در بیابانهای مرزی ارومیه تحویل ماموران وزارت اطلاعات داده شد.
این روزنامهنگار در ادامه پس از سپری کردن ۹۴ روز انفرادی در زندانهای امنیتی ارومیه، اردبیل و رشت با صدور کیفرخواست «افساد فیالارض از طریق ارتکاب جرائم گسترده علیه امنیت ملی»، روانه زندان مرکزی رشت شد.
دستگیری شعاعشرق و صدور این کیفرخواست با واکنش سازمانهای حقوق بشری، فعالان رسانهای و چهرههای سیاسی در رسانههای فارسی زبان خارج و تلویزیونهای خارجی همراه بود.
در پی این اتفاق سازمان گزارشگران بدون مرز ضمن انتقاد از رفتارهای قهرآمیز رژیم ترکیه با پناهجویان، خواستار پایان دادن به سرکوب روزنامهنگاران و استرداد پناهجویان به کشورهای مبدأ شد.
روزنامه آمریکایی بوستون گلوب مستقر در شهر بوستون در ایالت ماساچوست که از سال ۱۸۷۲ منتشر میشود نیز طی گزارشی استرداد آرش شعاعشرق را ماحصل همکاری اطلاعاتی متقابلِ دو کشور ایران و ترکیه عنوان میکند.
کمیته حفاظت از روزنامهنگاران CPJ مستقر در نیویورک نیز با انتشار بیانیهای نسبت به ربوده شدن آرش شعاعشرق در کشور ترکیه ابراز نگرانی کرد.
همچنین نشریه معتبر فوربس در سال ۲۰۲۰ طی گزارشی نام ۱۰ نفر از برجستهترین روزنامهنگاران زندانی در جهان را منتشر کرد که نام آرش شعاعشرق در صدر این لیست قرار داشت.
جمال خاشقچی از عربستان، الکساندر والوف از روسیه، لو یویو از چین، ساموئل وازیزی از کامرون، آزوری گوآندا از تانزانیا، عظیمجون آسکارُو از قرقیزستان، لوز اِسکوبر، پاتریک کایُونی و محمد صلاح روزنامهنگاران دیگری هستند که نامشان در این لیست آمده است.
آرش شعاعشرق که فعالیت رسانهای خود را از سال ۱۳۸۶ آغاز کرد، تالیف و ویراستاری بیش از ده عنوان کتاب تاریخی و پژوهشی را در کارنامه خود دارد.
راهاندازی شبکه گیلاننو و تاسیس کمپین نه به شلاق با حمایت و عضویت شخصیتهای برجسته از فعالان رسانهای و مدنی همچون محمد نوریزاد، سام محمودیسرابی، فاطمه اختصاری، مهدی موسوی، مسیح علینژاد، فرشید هکی، مصطفی دهباشیزاده، مصطفی بادکوبهای، محمد نجفی، شیوا گنجی، زرتشت احمدیراغب و… از دیگر فعالیتهای حقوقبشری این روزنامهنگار است.
این روزنامهنگار مستقل چهار روز پیش از دستگیریاش در سال۹۶ کمپین «دیکتاتور در آتش» را با شعار معروف «تو دیکتاتور من آرش، آتش جواب آتش» راه اندازی کرد که شعار ساخته شده از سوی شعاعشرق مورد توجه و استقبال گسترده طیفهای مخالف رژیم جمهوری اسلامی و گروههای برانداز از جمله سلطنتطلبان و مجاهدین قرار گرفت.
این فعال رسانهای مرداد سال ۹۷ مصادف با روزخبرنگار، در شعبه اول دادگاه انقلاب استان گیلان محاکمه و ضمن برائت از اتهام «افساد فیالارض از طریق ارتکاب جرایم گسترده علیه امنیت ملی» به اتهامهای اقدام علیه امنیت ملی به واسطه برهم زدن نظم و امنیت ۳۲ شهر ایران، تحریک مردم به جنگ و کشتار به قصد براندازی، توهین به علی خامنهای از طریق تشکیل کمپین دیکتاتور در آتش، توهین به روحالله خمینی و تبلیغ علیه نظام از طریق راهاندازی کمپین نه به شلاق، به ۲۰ سال و پنج ماه حبس محکوم شد.
آرش شعاعشرق تنها ۵۸ روز پس از دستگیری روحالله زم در عراق، به دستور محمدجعفر منتظری، تحتالحفظ (با دستبند، پابند و چشمبند) توسط ماموران سازمان اطلاعات سپاه از زندان مرکزی رشت ابتدا به اطلاعات قزوین و بعد از آن کرج و سپس بند ۲۰۹ زندان اوین منتقل میشود.
شعاعشرق که به عنوان خبرنگار و عضو تحریریه آمدنیوز با روحالله زم همکاری و ارتباط نزدیک داشت، در این مرحله تحت بازجوییهای ماموران ساس قرار گرفت و پرونده جدیدی برای او تشکیل داده شد؛ اما بعد از ۳۳ روز انفرادی در بند ۲۰۹ اوین به زندان لاکان رشت بازگردانده و چون پیشتر به همین اتهامات و با شکایت وزارت اطلاعات برای وی حکم صادر شده بود، در شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب استان تهران به ریاست ابوالقاسم صلواتی تبرئه شد.
گفتنیاست؛ با پیگیریهای خبرنگار شبکه رسانه ای بیان، یکی از کارکنان زندان مرکزی رشت با تائید خبر مرخصی آرش شعاعشرق گفت: این زندانی سیاسی با تودیع قرار وثیقه 10 میلیاردی به مرخصی اعزام شد.