فرماندهی مرکزی آمریکا، «سنتکام» با اشاره به عزم ایالات متحده در ممانعت از «فعالیتهای خصمانه رژیم ایران» اعلام کرد که نیروهای این فرماندهی فوریه گذشته با اجرای عملیاتی ویژه یک محموله قاچاق تسلیحات متعلق به جمهوری اسلامی را توقیف کردند.
جوزف بوچینو، سخنگوی سنتکام شامگاه پنجشنبه ۱۶ تیر تصریح کرد، یک ناوشکن ایالات متحده که از نیروی دریایی بریتانیا پشتیبانی میکرد در ۶ اسفند ۱۴۰۰ یک عملیات مصادره را در خلیج عمان انجام داده است.
بنا به گفته سخنگوی سنتکام، عملیات مذکور به ضبط موشکهای زمین به هوا و تعدادی موتور موشکهای کروز ساخت ایران منجر شد.
او تاکید کرده که واشینگتن اجازه انجام فعالیتهای غیرمسئولانه و خصمانه به رژیم ایران در دریا، زمین و آسمان را نخواهد داد.
بوچینو در پایان ذکر کرد: «ما از شرکا و متحدین خود که با آنها به مدت چندین دهه روابط راهبردی داشتهایم، پشتیبانی خواهیم کرد.»
در همین رابطه، سنتکام چهارشنبه در صفحه توئیتر خود از تعیین پاداش صد هزار دلاری برای ارائه هر گونه اطلاعات درباره محمولههای غیرقانونی در آبهای خاورمیانه خبر داد.
دولت بریتانیا پنجشنبه اعلام کرد که نیروی دریایی سلطنتی این کشور طی عملیاتی دریایی در اوایل سال ۲۰۲۲، محمولهای از تسلیحات و موشکهای پیشرفته که در قایقهای تندروی ایرانی بارگیری شده بود را در آبهای بینالمللی جنوب ایران توقیف کرده است.
طبق بیانیه دولت بریتانیا، تسلیحات توقیفشده شامل موشکهای زمین به هوا و موتورهای موشک کروز با برد ۱۰۰۰ کیلومتر بوده که نقض قطعنامه ۲۲۱۶ (مصوبه سال ۲۰۱۵) شورای امنیت سازمان ملل متحد بهشمار میآید.
این نخستین بار است که یک ناو جنگی نیروی دریایی بریتانیا، شناورهای حامل تسلیحات پیشرفته ایرانی را رهگیری و ضبط میکند.
پیشتر یک سازمان بینالمللی تحقیقاتی مستقر در ژنو در نوامبر ۲۰۲۱ فاش کرد که بسیاری از تسلیحات ارسالی جمهوری اسلامی برای حوثیهای وابسته به خود در یمن، از طریق خلیج عدن قاچاق میشود.
بهرغم وجود دلایل فراوان، ایران هر گونه قاچاق اسلحه برای گروه نیابتی حوثی در یمن را رد میکند.
ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت خارجه ایران به خبر توقیف چند ماه قبل «محموله تسلیحات قاچاق ساخت ایران برای یمن» واکنش نشان داد و آن را «بیاساس» خواند.
با این حال ایالات متحده بارها انجام عملیات قاچاق دریایی تسلیحات ایران برای شبهنظامیان حوثی و دیگر نیروهای نیابتی این کشور را تائید کرده است.