درام جاسوسی وابسته به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی «گاندو» برای بیاعتبار کردن سیاستمداران میانه رو قبل از انتخابات ژوئن طراحی شده است.
به گزارش «شبکه رسانهای بیان» فارن پالیسی در مقالهای که روز سهشنبه ۱۴ اردیبهشت منتشر شده، نوشته است: مردی با چشمبند را سوار اتومبیل میکنند و میپرسند کجاست؟ مسافر صندلی جلو میگوید: «بهش نشون بدید.» چشمبند این مرد برداشته شده و او برج آزادی تهران را میبیند. او روحالله زم، یک فعال مخالف ایرانی است که در اینجا با یک درام تلویزیونی تخیلی به تصویر کشیده شده اما در زندگی واقعی در سال ۲۰۱۹ با فریب به بغداد رفته و به دست نیروهای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران اسیر شده است.
زم را به ایران آوردند و در آنجا به اتهام «جاسوسی و تحریک خشونت» با دادگاه غیر علنی روبرو شد. روحالله زم دسامبر گذشته اعدام شد.
بازگشت زم به تهران آغاز فصل جدید سریال گاندو است که تعطیلات نوروز امسال از تلویزیون ایران پخش شد. این نمایش از تلویزیون حکومتی پخش شد که اغلب به عنوان «سنگر منتقدان محافظهکار» حسن روحانی، رئیس جمهور میانهرو و دستاورد سیاست خارجی وی، یعنی توافق هسته ای ایران، شناخته میشود.
در میان پیشرفتهای دیپلماتیک در وین برای احیای توافق هستهای و انتخابات ریاست جمهوری که به زودی در ایران برگزار میشود، این کشور شاهد تلاطمهای سیاسی است؛ زیرا همه طرفها به دنبال شکل دادن به افکار عمومی هستند.
جهتگیری روابط جناحهای تندرو که زیر چتر رژیم فعالیت میکنند، جهتگیری روابط ایران با غرب، تعیین جانشین علی خامنه ای رهبر ۸۲ ساله جمهوری اسلامی و اینکه آیا حکومت دینی باید جزیرهایتر یا فراگیرتر باشد، چالشهای پیشروی حکومتایران است. در این زمینه، نیروهای تندرو با نمایشهایی مانند گاندو روشن میکنند که آنها در پی حذف رقبای «اصلاحطلب» و «میانهرو» خود از فضای سیاسی ایران هستند.
فصل رسمی انتخابات در ایران بسیار نزدیک است. با انتخابات در ۱۸ ژوئن، نامزدهای احتمالی در ۱۱ ماه مه ثبتنام در وزارت کشور را آغاز میکنند. این روند پنج روز طول میکشد و بر اساس قانون اساسی، یک هیئت ۱۲ نفره روحانی و حقوق در شورای نگهبان صلاحیت این نامزدها بررسی شود. لیست نهایی نامزدهای تائید شده تا ۲۶ مه مشخص و پس از آن چرخه انتخابات کمتر از چهار هفته آغاز میشود.
علیرغم محدودیتها و محدودیتهای سیستم سیاسی ایران، انتخابات ریاست جمهوری از لحاظ تاریخی رقابتی بوده و سیاستهای دولت واقعاً تحت تأثیر نتایج آن قرار دارد. مانند گذشته، فصل رسمی انتخابات با مبارزات انتخاباتی شدید، بحثهای تلویزیونی صریح و بسیج مردمی مشخص خواهد شد.
با این حال، انتخابات امسال به دلیل مشارکت پایین و کمسابقه در انتخابات مجلس رژیم ابران در سال ۲۰۲۰، بسیاری معتقدند که دولت با یک بحران بزرگ مشروعیت روبهرو است.
برای محافظهکاران ایرانی، مشارکت کم در انتخابات سودآور خواهد بود. محافظهکاران زمانی پیروز میشوند که طبقه متوسط تا حد زیادی در خانه خود باقی بماند؛ همانطور که در انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۰۵ این اتفاق افتاد و رئیس جمهور تندرو، محمود احمدینژاد را به قدرت رساند یا در آخرین انتخابات مجلس که تحت سلطه محافظه کاران در آمد.
محافظهکاران علیرغم جایگاه ضعیف عمومی، روی تلویزیون دولتی و سایر منابع دولتی که برای ساخت برنامههایی مانند گاندو و پیشبرد روایتهای ترجیحی خود استفاده میکنند، بیش از حد تأثیرگذار بودهاند.
حوادث چند سال گذشته سایه تاریکی بر انتخابات ریاست جمهوری امسال انداخته است. خروج دولت ترامپ و ایالات متحده از توافق هستهای ایران و اعمال تحریمهای شدید اقتصادی، روحانی و اردوگاه سیاسی او را ناتوان کرده است. همچنین، سرکوب وحشیانه اعتراضات سراسری در نوامبر ۲۰۱۹ توسط نیروهای امنیتی که طبق گفته عفو بینالملل حداقل ۳۰۴ کشته بر جای گذاشت، بسیاری را از مشارکت سیاسی ناامید کرده است.