در کشاکش مذاکرات هستهای در وین، برخی موسسات و سازمانها و لابیهای نزدیک به رژیم ایران در ایالات متحده به تکاپو افتادهاند تا از بازگشت جو بایدن رئیسجمهوری حمایت کنند.
به گزارش شبکه رسانهای بیان، به نقل از العربیه، در این راستا اندیشکده «کوئینسی» که موسسهای نزدیک به لابی رژیم ایران در آمریکاست، نامهای به امضای ۵۳ نفر از اعضای حزب دموکرات را تنظیم کرده که بایدن را به خاطر وارد شدن به روند مذاکرات با ایران با هدف احیاء برجام تحسین کرده و از وی خواسته «تحریمهای بدخواهانه» ترامپ، رئیسجمهور قبلی آمریکا، را لغو کند.
به گزارش وبسایت «هیل» که اخبار کنگره آمریکا را پوشش میدهد، «مؤسسه کشورداری مسئولانه کویینسی» در این نامه که روز دوشنبه به بایدن فرستاده شده، مدعی شده خروج ترامپ از برجام امنیت آمریکا را کاهش داده و به شدت به اعتبار و امنیت ملی این کشور آسیب رسانده است.
امضاکنندگان نامه بایدن را به مقاومت در برابر هواداران سیاست «فشار حداکثری» تشویق کردند و گفتند: «از شما میخواهیم که در برابر فشارهای طرفداران رویکرد ناموفق ترامپ در قبال ایران کوتاه نیایید. ما نتیجه آن سیاست را به وضوح دیدهایم: برنامه هستهای گستردهتر برای ایران و افزایش خطر جنگ با این کشور.»
امضاکنندگان، که در میانشان نام هیچیک از دموکراتهای برجسته کنگره و سنا به چشم نمیخورد، همچنین امتیاز دادن به رژیم ایران را تحت عنوان اعتبار و امنیتسازی برای آمریکا توجیه کردند.
در این نامه آمده است: «لغو تحریمهای بدخواهانه ترامپ که وی مشخصا بر ضد ایران اعمال کرده بود تا بازگشت به برجام را غیرممکن کند، نباید به عنوان امتیاز دادن به ایران در نظر گرفت، بلکه باید تلاشی تلقی شود برای بازگرداندن اعتبار ایالات متحده و تقویت امنیت آن.»
چشمپوشی از رفتار جمهوری اسلامی
دموکراتهای همسو با لابی رژیم ایران، بدون اشاره به افزایش چشمگیر نقض حقوق بشر در ایران و شدت گرفتن رفتارهای مخرب جمهوری اسلامی در سطح خاورمیانه از زمان انعقاد برجام، در پایان نامهشان نتیجه گرفتند: «دولت اوباما نه تنها ثابت كرد كه دیپلماسی با ایران جواب میدهد، بلكه این را هم ثابت كرد كه هیچ ابزار سیاسی بهتر از دیپلماسی برای پیشبرد امنیت آمریكا وجود ندارد؛ لذا ما از شما میخواهیم که به این مسیر موفقیتآمیز اثباتشده ادامه دهید.»
لابیگران جدید رژیم ایران
اندیشکدهٔ کوئینسی از موسسات نزدیک به لابی رژیم ایران است و برخی افرادی که به لابیگری برای رژیم ایران شهرت دارند یا کارمند این موسسه هستند یا با آن همکاری میکنند، به طوری که مخالفان جمهوری اسلامی این موسسه را «نایاک در لباس جدید» یا «نایاک شماره دو» میدانند.
تریتا پارسی، رئیس سابق نایاک از اعضای فعال اندیشکده کوئینسی است و یاسمین طائب، تنظیمکننده نامه اخیر به گزارش «هیل»، ارتباطات گستردهای با نایاک دارد، به طوری که این موسسه در جریان انتخابات کنگره آمریکا در سال ۲۰۱۹ از وی برای سناتوری ایالت ویرجینیا حمایت پرحرارتی کرد.
نایاک که نامش مخفف عبارت «شورای ملی ایرانیان آمریکا» به زبان انگلیسی است، به ادعای خودش موسسهای غیرانتفاعی است که برای بهبود شرایط ایرانیان آمریکا و توسعه روابط ایران و آمریکا تلاش میکند؛ اما این موسسه از بدو تاسیس در سال ۲۰۰۲ پیوسته به لابیگری برای رژیم ایران متهم شده است.
تجمع اعتراضی علیه نایاک در واشنگتن
برای مثال، پس از شکایت حقوقی نایاک از حسن داعی، روزنامهنگاری که این موسسه را لابی جمهوری اسلامی نامیده بود، قاضی دادگاه فدرال آمریکا، جان دی بیتس، در پایان یک فرآیند طولانی و پرخرج دادگاهی، سرانجام در سال ۲۰۱۳ حکم به لابیگری نایاک برای رژیم ایران داد و رئیس وقت آن موسسه، تریتا پارسی را به جرم تلاش برای پوشاندن حقیقت از دادگاه سرزنش کرد و به وی فرمان داد بخشی از مخارج فرآیند قضائی را به داعی بازگرداند.
در ژوئیه ۲۰۱۹ جمعی از ایرانیان مخالف رژیم در مقابل دفتر نایاک در واشینگتن دی سی کارزار اعتراضی برگزار کردند و این موسسه را «نماینده رژیم فاسد و خوانخوار جمهوری اسلامی» نامیدند.
معترضان با صدور بیانیهای اعلام کردند: «نایاک نماینده جامعه ایرانیِ مقیم ایالات متحده نیست و خواستههای واقعی مردم ایران را پیگیری نمیکند.»
در ژانویه ۲۰۲۰ سه سناتور با نفوذ جمهوریخواه تام كاتن، تد كروز و مایک براون از ویلیام بار دادستان کل وقت ایالات متحده خواستند دراین باره تحقیق کند که آیا نایاک قانون ثبت لابیگران خارجی موسوم به «فارا» را نقض کرده یا خیر و اینکه برای شفافسازی اقدامات کشورهای خارجی برای تأثیرگذاری بر سیاست ایالات متحده اطمینان حاصل کند. به گفته این سناتورها، نایاک «بلندگوی تبلیغات رژیم ایران در آمریکاست.»
بالاخره، هوشنگ امیراحمدی، استاد دانشگاه راتگرز که خود به لابیگری برای رژیم ایران مشهور است و آن را انکار هم نمیکند و در محافل سیاسی از وی به عنوان یکی از عوامل اصلی تاسیس نایاک نام میبرند، در گفتوگویی در سال ۲۰۱۷ ادعا کرد که محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران، بنیانگذار نایاک است.
بازداشت لابیگر غیرقانونی
اولین جلسه تفهیم اتهام کاوه لطفالله افراسیابی، به اتهام «لابیگری غیرقانونی» برای رژیم ایران در آمریکا، روز ۴ می ۲۰۲۱، بهصورت ویدیو کنفرانس از طریق اینترنت برگزار شد. افراسیابی متهم است که بدون اینکه خود را به عنوان مامور خارجی ثبت کند، در رسانهها و نزد سیاستمداران آمریکا منافع رژیم ایران را پیش برده است.
به گفته فعالان ایرانی خارج از کشور، بازداشت و محاکمه افراسیابی زنگ خطری برای دیگر لابیگرهای جمهوری اسلامی در آمریکا و اروپا است.