نامزدهای نود و پنجمین دوره اهدای جوایز اسکار معرفی شدند که در میان آنها نام دو ایرانیتبار نیز در بخشهای بهترین فیلم کوتاه و بهترین فیلمبرداری به چشم می خورد.
در این دوره از مراسم اسکار، فیلم سینمایی «همهچیز همهجا به یکباره»، با نامزدی در ۱۱ رشته، گوی سبقت را از سایر فیلمهای منتخب از جمله «خانواده فیبلمن» ساخته استیون اسپیلبرگ، کارگردان مطرح هالیوود ربوده و در صدر فهرست نامزدهای اسکار امسال قرار گرفته است.
نامزدهای نهایی نود و پنجمین دوره اهدای جوایز آکادمی اسکار، روز گذشته توسط دو نفر از بازیگران هالیوود ریز احمد و الیسون ویلیامز، اعلام شد.
در این دوره از مراسم اسکار که روز یکشنبه ۲۱ اسفند در سالن تئاتر دالبی هالیوود برگزار خواهد شد، فیلم «همهچیز همهجا به یکباره» در ۱۱ بخش، فیلم «در جبهه غرب خبری نیست» و فیلم «بنشیهای اینیشرین» نیز در ۹ بخش نامزد دریافت جایزه اسکار شدهاند.
این در حالی است که فیلم «الویس» به کارگردانی باز لورمان در ۸ رشته و فیلم «خانواده فیبلمن» آخرین ساخته استیون اسپیلبرگ، کارگردان برجسته آمریکایی نیز در ۷ بخش نامزد دریافت جایزه اسکار شدهاند.
در بخش بهترین فیلم نود و پنجمین دوره جوایز اسکار، ١٠ فیلم از جمله «در جبهه غرب خبری نیست»، «خانوادۀ فیبلمن»، «آواتار۲: راه آب»، «بنشیهای اینیشرین»، «مثلث اندوه»، «الویس»، «همهچیز همهجا به یکباره»، «تار»، «تاپ گان؛ ماوریک»، و «زنان حرف میزنند»، برای دریافت این جایزه با یکدیگر رقابت میکنند.
داستان فیلم «خانواده فیبلمن» با الهام از زندگی واقعی خانواده استیون اسپیلبرگ و دوران نوجوانی او ساخته شده است و روایتگر چگونگی ورود او به دنیای سینما است. در این فیلم ماجرای عشق پسری نوجوان به نام “سمی فیبلمن” به سینما که تداعیگر استیون اسپیلبرگ است، از کودکی تا جوانی، به تصویر کشیده شده است.
فیلم «بنشیهای اینیشرین» نیز روایتگر داستان دو دوست در جزیرهای متروکه در ایرلند است که یکی از آنها ناگهان و بدون هیچ دلیل مشخصی برای همیشه به دوستی خود با دیگری پایان میدهد.
در بخش بهترین کارگردانی نیز استیون اسپیلبرگ برای فیلم «خانواده فیبلمن»، مارتین مک دونا برای ساخت فیلم «بنشیهای اینیشرین»، روبن اوستلاند برای فیلم «مثلث اندوه»، تاد فیلد برای فیلم «تار» و دانیل کوان به همراه دانیل شاینرت برای فیلم «همهچیز همهجا به یکباره»، نامزد دریافت جایزه اسکار شدهاند.
همچنین پنج بازیگر از جمله کالین فارل برای نقشآفرینی در فیلم «بنشیهای اینیشرین»، آستین باتلر برای بازی در فیلم «الویس»، برندان فریزر به خاطر فیلم «نهنگ»، پل مسکال برای نقشآفرینی در فیلم «بعد ار آفتاب» و بیل نای برای فیلم «زندگیکردن»، نامزدهای نهایی جایزه اسکار بهترین بازیگر نقش اول مرد شدهاند.
بر اساس پیشبینی منتقدان سینمایی، آستین باتلر و کالین فارل که پیش از این برنده جایزه گلدن گلوب به عنوان بهترین بازیگر مرد شده بودند، دو رقیب اصلی برای دریافت جایزه اسکار ٢۰٢٣ هستند.
در بخش بهترین بازیگر نقش اصلی زن نیز بازیگرانی چون کیت بلانشت برای فیلم «تار»، میشل ویلیامز برای ایفای نقش در فیلم «خانواده فیبلمن»، آنا دِ آرامس برای فیلم «بلوند»، آندریا رایزبورو برای فیلم «به لِزلی»، و میشل یِئو برای فیلم «همهچیز همهجا به یکباره» نامزد دریافت جایزه اسکار شدهاند.
همچنین در بخش بهترین فیلم بینالمللی، فیلم هایی چون «آرژانتین ۱۹۸۵»، محصول آرژانتین، «در جبهه غرب خبری نیست» محصول کشور آلمان، «دختر آرام» محصول کشور ایرلند و «نزدیک» محصول کشور بلژیک، نامزدهای نهایی جایزه اسکار هستند.
در میان نامزدهای پنجمین دوره اهدای جوایز اسکار، نام دو ایرانی نیز به چشم میخورد. در بخش بهترین فیلمبرداری، داریوش خنجی برای فیلم «باردو» ساخته آلخاندرو گونزالس ایناریتو، با فیلمبرداران فیلمهایی چون «الویس»، «تار» و «در جبهه غرب خبری نیست»، برای دریافت جایزه اسکار رقابت میکند.
در بخش بهترین فیلم کوتاه داستانی نیز سیروس نِشواد فیلمساز ایرانی مقیم لوکزامبورگ، برای ساخت فیلم ١۸ دقیقهای «چمدان قرمز»، نامزد دریافت جایزۀ اسکار شده است.
داستان این فیلم که به مدت شش روز در فرودگاه لوکزامبورگ فیلمبرداری شده است، دربارۀ یک دختر نوجوان ایرانی است و سیروس نشواد آن را اثری نمادین دربارۀ زنان ایرانی دانسته که در جستوجوی آزادی هستند. او همچنین پس از نامزدشدن «چمدان قرمز» در اسکار، این فیلم را به زنان ایرانی تقدیم کرده است.