یکصد و ده عضو جمهوریخواه مجلس نمایندگان آمریکا در نامهای به آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه ایالات متحده، از او درخواست کردهاند سریعا از گفتوگوهای احیای برجام با ایران خارج شود و به جای آن، تحریمهای وضع شده علیه جمهوری اسلامی را با شدت اجرا کند.
در این نامه که روز چهارشنبه ۲۲ دی منتشر شد، مایکل مککال، نفر دوم کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان و ۱۰۹ نماینده جمهوریخواه مجلس نمایندگان خطاب به وزیر امور خارجه آمریکا گفتند: «ما از شما میخواهیم سریعا از مذاکرات بیثمر وین برای بازگشت به توافق هستهای برجام خارج شوید و به جای آن، تحریمهای فعلی علیه ایران را به ویژه در حوزه معاملات نفتی بین ایران و جمهوری خلق چین، به قدرت اجرا کنید.»
این نمایندگان در این نامه افزودند: «هرگونه تاخیر در این مورد، فقط فعالیتهای بدخواهانه ایران از جمله فعالیت تخاصمی هستهای آنها را تقویت میکند.»
این ۱۱۰ نماینده در نامه خود گفتهاند «اولین اقدام دولت باید اجرای مجازاتها علیه نقض تحریمهای ایالات متحده از سوی جمهوری خلق چین باشد که در حوزه نفتی با ایران انجام شده است. محمولههای ایران در حال حاضر به ارزش دستکم ۱.۳ میلیارد دلار در ماه و در حالی انجام میشود که تحریمهای ایالات متحده هنوز به قوت خود باقی است. جمهوری خلق چین، حجم عمده این مراودات است.»
این نامه میافزاید: «خیلی از زمانی که دولت باید این مذاکرات مضحک پایان داده و تحریمهای فعلی را به اجرا گذارد تا منبع اصلی درآمد رژیم را قطع کند، گذشته است.»
مذاکرات احیای برجام برای آن است که آمریکا و ایران به تعهدات خود در آن توافق بازگردند. دونالد ترامپ، رئیس جمهوری پیشین آمریکا در سال ۲۰۱۸ از برجام خارج شد و تحریمهای ایالات متحده را بار دیگر اعمال کرد. ایران نیز بسیاری از محدودیتهای هستهای آن توافق را زیر پا گذاشت و بسیار فراتر از آن محدودیتها برنامه هستهای خود را پیش برده است.
جو بایدن از زمان روی کار آمدن در سال گذشته، اعلام کرد که اگر جمهوری اسلامی ایران به تعهدات خود در برجام بازگردد، او آمریکا را به برجام باز میگرداند. مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا در ماههای گذاشته، هنوز به نتیجه نرسیده است.
ایران از ملاقات مستقیم با مقامات آمریکایی امتناع می کند، و معنی آن این است که سایر طرفها – بریتانیا، چین، فرانسه، آلمان، و روسیه – باید بین دو طرف رفت و آمد کنند و همین مسئله خود مذاکرات را دشوارتر کرده است.
بعد از توقف مذاکرات در دوران حسن روحانی، دور هشتم مذاکرات احیای برجام در وین، اولین دور در دوران ریاست جمهوری ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری ایران است. در دور هشتم رژیم ایران مطالبات جدیدی را به متن کاری اضافه کرد.
ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا پیشتر و با اشاره به ضرورت تسریع و افزایش پیشرفتهای مرتبط با مذاکرات احیای برجام، گفت: «اگر بخواهیم برجام نجات داده شود تا مزایای عدم تولید و گسترش آن با پیشرویهای ایران در برنامه هستهایش تضعیف نشود یا از بین نرود، باید پیشرفت بیش از این باشد.»