یک مرکز پژوهشی بر اساس بررسیهایش میگوید میزان اعدام توسط جمهوری اسلامی در ایران از آغاز زمستان سال جاری نسبت به متوسط پانزده سال پیشین «۲۴ درصد» افزایش داشته و شمار اعدامها در سال ۲۰۲۳ به «هر ۱۴ ساعت یک اعدام» رسیده است.
به گزارش پایگاه دادههای باز ایران، «متوسط میزان اعدام در جمهوری اسلامی در فاصله سالهای ۲۰۰۸ تا ۲۰۲۲ میلادی در هر ۱۷ ساعت یک اعدام بوده»، و در سال ۲۰۲۳ شمار اعدامها به «هر ۱۴ ساعت یک اعدام» افزایش یافته است.
بر اساس این گزارش، «در ۶۵ روز نخست» از سال جاری میلادی، «۱۱۳» تن در ایران اعدام شدهاند و این «بالاترین» نرخ در هشت سال گذشته است.
بر پایه این پژوهش، بالاترین میزان اعدام در استانهای «تهران و البرز» و پس از آن به ترتیب در استانهای «آذربایجان غربی، خراسان رضوی، و سیستان و بلوچستان» بوده است.
پیش از این، نهادهای حقوق بشری از جمله سازمان عفو بینالملل، ایران را پس از چین دومین کشور از نظر آمار اعدام در جهان معرفی کردهاند.
این گزارش که روز دوشنبه 22 اسفند منتشر شده میافزید: جمهوری اسلامی زندانیان عادی با جرائمی از جمله «قتل»، «مواد مخدر»، و «سرقت مسلحانه» اعدام میکند و زندانیان سیاسی را نیز با اتهامهایی از قبیل «محاربه»، «افساد فیالارض»، و «بغی» اعدام میکند.
نهادهای امنیتی رژیم ایران در سالهای گذشته شماری از فعالان سیاسی و مخالفان جمهوری اسلامی از جمله روحالله زم، جمشید شارمهد، و حبیب اسیود را از کشورهای همسایه ربوده و به ایران منتقل کردهاند.
قوهقضائیه روحالله زم را اعدام کرده و جمشید شارمهد، شهروند دوتابعیتی ایرانی آلمانی، و حبیب اسیود، شهروند ایرانی سوئدی، را به اعدام محکوم کرده است.
همچنین، مقامهای قضائی جمهوری اسلامی چهار تن از بازداشتشدگان اعتراضات سراسری ۱۴۰۱ را در پی دادگاههایی شتابزده اعدام کرده و دهها تن همچنان با خطر اعدام روبهرو هستند.