پایگاه خبری کنگره آمریکا «هیل» در مقالهای به تحلیل این موضوع پرداخته که از آنجایی که جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا میداند که کنگره این کشور نسبت به احیای توافق هستهای با ایران نظر منفی دارد، نشانههایی دیده میشود مبنی بر اینکه دولت او قصد دارد کنگره را در رابطه با «برجام» دور بزند.
در هفتههای اخیر بایدن چندین مرتبه اعلام کرده که مذاکرات وین منجر به یک «توافق جدید» نمیشود، بلکه صرفاً بازگشت همه طرفها به توافق 2015 است.
به گفته «هیل»، این ممکن است «اقدامی حسابگرانه» برای خودداری از ارائه توافق نهایی به کنگره برای دریافت رای باشد، که با نظر به «قانون بررسی توافق هستهای ایران» موسوم به «اینارا» مصوب سال 2015 برای دولت آمریکا اجباری است.
بر اساس «اینارا»، رئیسجمهوری آمریکا موظف است طی پنج روز پس از دستیابی به هرگونه توافق هستهای با ایران، متن کامل توافق را به کنگره ارائه دهد، تا قانونگذاران آمریکا بتوانند آن را بررسی کرده و رای اعتماد یا عدم اعتماد خود به آن را بهطور رسمی ثبت کنند.
در دورهای که کنگره در حال بررسی توافق است، دولت نمیتواند هیچگونه معافیت از تحریمها و دیگر اقداماتی که کنگره آن را اعمال کرده برای رژیم ایران در نظر بگیرد. این باعث میشود انعطافپذیری دولت در زمینه تأمین مزایای فوری و بدون مانع برای تهران بسیار محدود شود.
به گفته «هیل»، از منظر قانونی، ورود مجدد به یک توافقِ بسیار تغییریافته، معادل دستیابی به یک توافق جدید تحت «اینارا» است، و بر این مبنا کنگره الزام و اختیار خواهد یافت تا توافق جدید را بررسی کرده و به رای بگذارد، و این ظاهرا دلیل اصلی است که دولت بایدن نمیخواهد کنگره را در جریان توافق با ایران بگذارد.
«هیل» نتیجه میگیرد که اگر دولت بایدن به این اقدام متوسل شود، کنگره میتواند با ارجاع به «اینارا» علیه وی شکایت کند. پیامی که این اقدام ارسال میکند این است که توافق جدید با ایران از تایید و حمایت قانونگذاران آمریکایی برخوردار نیست.