بانک مرکزی نیجریه با انتشار دستورالعملی به همه مؤسسههای مالی و بانکهای این کشور هشدار داد که در خصوص معامله و نقلوانتقالات بانکی با ایران بسیار مراقب باشند.
به گزارش روز جمعه ۱۶ تیر رسانههای نیجریه، اخطار بانک مرکزی این کشور غیر از ایران در ارتباط با روسیه، کره شمالی و کامرون، که از نظر نیجریه در ردیف کشورهای «پرخطر» از نظر معاملات مالی قرار گرفتهاند، صادر شده است.
چیبوزو افوبی، مدیر سیاست مالی و مقررات بانک مرکزی نیجریه، در بیانیه هشدار خود نوشته است که کشورش در راستای مقررات افایتیاف، گروه ویژه اقدام مالی و مقابله با پولشویی و مبارزه تامین مالی تروریسم، نظارت بر تراکنشهای بانکی و هر نوع معامله با طرف ایرانی و سایر کشورهای یادشده را افزایش میدهد.
به گزارش روزنامه نیجریهای «ونگارد»، بیانیه بانک مرکزی این کشور یادآوری کرده که افایتیاف در نشست سه روزه خود در اوایل تیر، ایران را در فهرست سیاه کشورهایی که از نظر حقوق مالی بینالمللی معامله با آنها پرمخاطره محسوب میشود، حفظ کرد.
افایتیاف در بیانیه پایانی اجلاس خود در روز سوم تیر نوشته بود نظر به اینکه ایران با وجود برخورداری از فرصت طولانی، همچنان کنوانسیونهای «پالرمو» و «سیافتی»، مبارزه با تروریسم، را تصویب و اجرا نکرده، در فهرست سیاه گروه ویژه اقدام مالی باقی میماند.
ایران تنها کشوری بود که وضعیت آن در نشست ماه گذشته گروه ویژه اقدام مالی تغییر نکرد. نیجریه خود در فهرست خاکستری از نظر حوزه قضائی گروه افایتیاف قرار دارد اما نمیخواهد بهدلیل معاملات مشکوک با کشورهایی مانند ایران و روسیه، به فهرست سیاه افزوده شود و درصدد تلاش برای خارجکردن نام خود از فهرست خاکستری است.
افایتیاف از سه سال و نیم پیش از همه کشورها خواسته است در مبادلات مالی با ایران سختگیر بوده و اطمینان یابند که مخاطرات پولشویی و تامین مالی تروریسم از درون سیستم بانکی جمهوری اسلامی، سامانه بانکی و مالی کشورهای دیگر را تهدید نکند.
بانک مرکزی نیجریه نیز در بیانیه روز پنجشنبه خود به بانکها و مؤسسات این کشور هشدار داد که باید «دقت لازم را افزایش داده و در مواردی برای حفاظت از سیستم مالی بینالمللی اقداماتی شدید را درنظر بگیرند.»
بیانیه سیبیان، بانک مرکزی نیجریه، نسبت به راههای تازهای که ممکن است کشورهای «پرخطر» برای دور زدن تحریمها در پیش بگیرند، هشدار داده و دراین ارتباط به طور مشخص نام روسیه را برده است.
نیجریه که مانند ایران عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) است، با داشتن بیش از ۲۲۰ میلیون تن جمعیت که نیمی از آنها مسلمان هستند، از آغاز روی کارآمدن جمهوری اسلامی ایران، مناسباتی همراه با برخی تنشهای سیاسی، امنیتی و مذهبی با تهران داشته است.
با این حال، ظاهرا این اولین بار است که بانک مرکزی نیجریه از بانکها و مؤسسات مالی این کشور میخواهد در قبال تراکنشهای بانکی و مالی با ایران هوشیار باشند تا از مقررات افایتیاف تخطی نکنند.
جمهوری اسلامی ایران مدعی است که محدودیتهای مبادلات تجاری و بانکی علیه ایران، از تحریمهایی ناشی میشود که آمریکا در ارتباط با تهران برقرار کرده است.
اما برخی از مهرههای نظام حاکم در ایران جسته و گریخته اظهاراتی بیان کردند که تائید میکند اصرار تهران به عدم تصویب کنوانسیونهایی که ایران را از فهرست سیاه گروه ویژه اقدام مالی خارج کند، برای ادامه حمایت مالی از سازمانهای «محور مقاومت» و گروههای فلسطینی و مسلح همراستا با جمهوری اسلامی ایران در منطقه است.