روزنامه نیویورک تایمز در مطلبی درباره مذاکرات قدرتهای جهانی با رژیم ایران بر سر توافق اتمی ۲۰۱۵ نوشت: آمریکا و رژیم ایران خواهان ابقای توافق اتمی هستند. آنها سر اینکه این به چه معنی است عمیقاً اختلاف دارند.
نیویورک تایمز روز یکشنبه ۱۹ اردیبهشت در ادامه نوشت: بایدن و رهبران رژیم ایران میگویند که هدف مشترکی دارند: هر دو خواهان بازگشت به توافق اتمی هستند؛ اما بعد از پنج هفته ملاقات دورادور در اتاقهای هتل وین، روشن شده که توافق قدیمی، آنطور که به طور دقیق مشخص شده، دیگر برای هیچکدام، لااقل در بلندمدت کارآیی ندارد.
رژیم ایران خواهان آن است که بتواند تجهیزات تولید سوخت اتمی پیشرفتهای را که بعد از آنکه ترامپ توافق را ترک کرد نصب کردهاند ، نگه دارد و به سیستم مالی جهانی فرای آنچه که توافق ۲۰۱۵ میسر کرد، راه پیدا کند.
دولت بایدن هم به سهم خود میگوید که ابقای توافق قدیمی فقط یک ایستگاه بین راه است. اینکه باید بلافاصله با توافقی برای محدود کردن موشکها و حمایت از تروریسم دنبال شود و اینکه برای دههها رژیم ایران قادر به تولید سوخت برای یک بمب نباشد. مقامهای رژیم ایران میگویند چنین چیزی غیرممکن است.
دولت بایدن خود را در یک نقطه حساس تصمیمگیری میبیند. مصاحبههای صورت گرفته با مقامات اروپایی، ایرانی و آمریکایی حاکی از آن است که ابقای توافق ۲۰۱۵ با تمامی کاستیهایش به نظر امکانپذیر است؛ اما دستیابی به آنچه آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا آن را توافقی «بلندمدتتر و قویتر» مینامد، مانع از آن میشود که رژیم ایران برای نسل اندر نسل مواد اتمی انباشت کند، آزمایشات موشکی آن را متوقف کرده و به حمایتش از گروههای تروریستی خاتمه دهد، مثل همیشه دور از دسترس به نظر میرسد.
این میتواند یک نقطهه آسیبپذیر سیاسی عمده برای بایدن باشد که میداند که نمیتواند صرفاً آنچه را که دولت اوباما ۶ سال پیش مذاکره کرد، تکرار کند در حالی که قولهای موهومی میدهد که چیزی بسیار بزرگتر و بهتر ممکن است به دنبال آن بیاید.
نیویورک تایمز در ادامه نوشته است: یک مقام سابق آمریکایی گفت که ایران و آمریکا «در اساس در حال مذاکره روی توافقات متفاوتی هستند.»
رژیم ایران حتی حاضر به صحبت در مورد یک توافق بزرگتر نیست و مقامات آمریکایی میگویند که هنوز روشن نیست که آیا رژیم ایران واقعاً خواهان ابقای توافق قدیمی که سختسران قدرتمند در ایران مورد استهزاء قرار دادهاند، است یا نه.
اینکه بایدن چگونه یک دولت جدید رژیم ایران را که به احتمالاً قریب به یقین سختسر خواهد بود، متقاعد خواهد کرد که به گفتوگوهای بیشتر برای طولانیتر و قویتر کردن توافق متعهد شود، سؤالی است که مقامات آمریکایی پاسخی برای آن ندارند.
در بیرون مذاکرات نیز، اسرائیلیها هستند که به کمپین خرابکاری و ترور خود برای فلج کردن برنامه رژیم ایران ادامه میدهند.
چهارشنبه بلینکن گفت که آمریکا «جدیت زیاد خود برای بازگشت به توافق را نشان داده است.»