وزیر دفاع اسرائیل که به باکو سفر کرده است، در دیدار با رئیسجمهوری آذربایجان «خطرات جهانی ناشی از برنامه هستهای نظامی ایران» را «با جزئیات» مطرح کرد.
به گزارش روزنامه یدیعوت آحرونوت، ژنرال یوآو گالانت روز پنجشنبه ۲۲ تیر در این دیدار افزود که سفر او به باکو در یک دوره مملو از چالشهای امنیتی انجام میشود.
او اظهار داشت که در دیدار با رئیسجمهوری آذربایجان در خصوص راههای تقویت «مناسبات راهبردی» میان دو کشور برای «مقابله مشترک با چالشهای امنیتی» گفتوگو کرد.
دولت آذربایجان درباره اظهارات الهام علیاف در دیدار با وزیر دفاع اسرائیل گزارشی منتشر نکرده است.
این نخستین سفر رسمی وزیر دفاع دولت بنیامین نتانیاهو به جمهوری آذربایجان است، هر چند که او پیشتر در کنفرانس امنیتی مونیخ با علیاف دیدار و گفتوگو کرده بود.
ژنرال بنی گانتس، وزیر دفاع پیشین اسرائیل، نیز پاییز پارسال از جمهوری آذربایجان دیدار کرده بود.
مقامهای اسرائیل در ملاقاتهای اخیر خود با همتایان آذری خود تاکید کردهاند که اهمیت راهبردی همکاریها با باکو، بخشی از کارزار گسترده اسرائیل برای مقابله با جمهوری اسلامی ایران در منطقه و در سطح بینالمللی است.
اسحاق هرتزوگ، رئیسجمهور اسرائیل، نیز بهار امسال در سفر رسمی به باکو، از تصمیم پارلمان آذربایجان برای گشایش سفارت این کشور در تلآویو قدردانی و بر «خطرات ناشی از ایران برای بیثباتکردن منطقه» تاکید کرد.
همزمان با مذاکرات گالانت با رئیسجمهور آذربایجان، الی کوهن، وزیر خارجه اسرائیل، چهارشنبهشب ایران را متهم کرد که عامل پشت پرده در برنامهریزی برای حمله به سفارت اسرائیل در باکو بوده است اما مستنداتی درباره این اتهام ارائه نکرد.
تشکیلات امنیتی آذربایجان روز ۱۹ تیر از بازداشت یک تبعه افغانستان که از «خاک کشوری ثالث» وارد باکو شده بود، به ظن توطئه برای اقدام تروریستی در آذربایجان خبر داد اما نامی از ایران نبرد.
اسرائیل در کنار ترکیه حامی عمده تسلیحاتی جمهوری آذربایجان در درگیریهای این کشور در برابر ارمنستان و وارد کننده بزرگ نفت از آذربایجان است.
به موازات تقویت روابط اسرائیل و آذربایجان، در شش ماه اخیر مناسبات تهران و باکو در نتیجه رویدادهایی مانند رزمایشهای دو کشور در نزدیکی مرز، حمله یک مرد مسلح ایرانی به سفارت آذربایجان در تهران و کشتن مأمور امنیتی سفارت و بازداشت متقابل شهروندان، سرد و متشنج بوده است.
جمهوری اسلامی ایران به نوبه خود از نزدیکی بیشتر آذربایجان با اسرائیل و تصمیمات باکو در خصوص محدودشدن احتمالی دسترسی ایران به بخش مرزی قرهباغ و نخجوان نگران است.