در پی بازداشت برخی از شهروندان خارجی و دوتابعیتی و صدور احکام حبس طولانیمدت و اعدام علیه برخی از آنها در دستگاه قضائی رژیم جمهوری اسلامی، نگرانیهای بینالمللی درباره سرنوشت این اتباع غربی گرفتارشده در ایران به شدت افزایش یافته است.
در همین راستا دولت ایرلند روز جمعه 23 دی اعلام کرد که در همکاری با فرانسه برای آزادی برنارد فیلن، شهروند دوتابعیتی ایرلندی-فرانسوی که در ایران بازداشت و زندانی شده است، میکوشد.
همزمان با آن خواهر برنارد فیلن خبر داد این شهروند خارجی دوتابعیتی 64 ساله که پیشتر برای کار به ایران سفر کرده و در شهر مشهد بازداشت شده، از ابتدای ماه ژانویه سال جاری همچنان به اعتصاب غذای خود ادامه میدهد.
به گزارش «نیوزتاک»، کارولین فیلن، در مصاحبهای با یک برنامه تلویزیونی ایرلندی، گفت برادرش به بیماری قلبی مبتلاست و بر اثر اعتصاب غذا «بسیار ضعیف و رنجور» شده است.
پیشتر روزنامه «آیریش تایمز» در گزارشی از بازداشت این شهروند ایرلندی در حین سفر کاری او برای افتتاح یک مرکز توریستی جدید در مشهد خبر داده بود.
خواهر فیلن همچنین روز چهارشنبه 21 دی در برنامه تلویزیونی LunchTime Live گفت که برادرش با همراهان ایرانیاش بازداشتشده ولی آنها چند روز بعد آزاد شدهاند. در حالیکه برادرش هنوز بدون برگزاری جلسه دادگاه و بدون «هیچ جرمی»، «بیش از صد روز است» که در حبس به سر میبرد.
خواهر برنارد فیلن ضمن تاکید بر اینکه برادرش همه اتهامها را علیه خود رد میکند، گفت: «قوه قضائیه در زندان او را به اعمال مختلفی متهم کرده است؛ مانند گرفتن عکس، ارسال عکس برای مطبوعات، برداشتن دو قطعه سفال در روستایی کوچک که به گفته آنها قدمت 900 ساله دارد.»
خواهر این زندانی ایرلندی همچنین با تاکید بر اینکه برادرش از حق دسترسی به وکیل محروم است، گفت که کنسولگری ایرلند و کنسولگری فرانسه با همتایان خود در ایران دیدار کرده و پرونده برنارد فیلن را مطرح کردهاند.
به گفته خواهر این شهروند دوتابعیتی ایرلندی-فرانسوی، او در شرایط «وخیم» در زندان نگهداری میشود و با وجود اعتصاب غذا و بیماریهای مربوط به سن و سالش، فقط 45 دقیقه در روز حق هواخوری دارد و در سلولی با 16 نفر دیگر با جرائم مختلف بهسر میبرد.
خواهر این زندانی، قبلا به «آیریش تایمز» گفته بود که فیلن اکنون «گرفتار» روابط پرتنش پاریس و تهران شده است. منابع امنیتی ایرلند هم معتقدند بازداشت این فرد فقط پیامی به دولت فرانسه است.
امانوئل مکرون، رئیس جمهوری فرانسه، پیشتر با محکومکردن بازداشت شماری از شهروندان فرانسوی در ایران، گفت که جمهوری اسلامی «دروغهای بسیاری» در این زمینه گفته است.
مکرون، در رابطه با هفت تبعه فرانسوی بازداشتشده در ایران گفت: «اینها هموطنانی هستند که گاهی به دلایل آکادمیک به ایران سفر میکنند. هیچ چیزی بازداشت آنها را توجیه نمیکند و از نگاه ما این [بازداشتها] پذیرفتنی نیست.»
بنا بر گزارشها، علاوه بر شهروندان ایرانی و دو تابعیتی، شهروندان بیش از 14 کشور از جمله افغانستان، فرانسه، آلمان، بریتانیا، ایتالیا، آمریکا، بلژیک، ایرلند و اسپانیا هم از زمان شروع اعتراضات در ایران بازداشت شدهاند.