شاهزاده رضا پهلوی در سخنرانی در پارلمان اروپا علاوه بر خواست فشار حداکثری بر جمهوری اسلامی، خواهان حمایت حداکثری اروپا از مردم ایران شد و تاکید کرد که ایران با حکومت دموکراتیک غیردینی به نفع جهان خواهد بود.
شاهزاده روز چهارشنبه ۱۰ اسفند به دعوت چندین نماینده پارلمان اروپا در نشست این پارلمان درباره «حمایت از مبارزات مردم ایران برای دموکراسی، آزادی، و حقوق بشر» سخنرانی کرد. او همچنین با شماری از مقامات برگزیده این پارلمان در بروکسل بلژیک دیدار و گفتوگو کرد.
چارلی وایمرز یکی از دعوتکنندگان و نماینده جمهوری چک در پارلمان اروپا، در آغاز این جلسه گفت: «والاحضرت شاهزاده رضا پهلوی، این نخستین دیدار شما از پارلمان اروپا است و این افتخار ما است که میزبان شما هستیم و حضور شما در میان ما ارزشمند و خارقالعاده است.»
او از کشورهای اروپایی خواست که سفیران خود را از جمهوری اسلامی ایران فرا بخوانند و در کنار مردم ایران بایستند.
همچنین، توماس دچاوسکی دیگر عضو پارلمان اروپا از جمهوری چک گفت: «ولیعهد گرامی ایران، خانمها آقایان، باعث سربلندی من است که در کنفرانس تأثیرات یک ایران دموکراتیک در پارلمان اروپا هستیم. با توجه به اعتراضات دموکراسیخواهی در ایران پرسش دموکراسی در ایران حقیقی و واقعی شده. خوشبین هستم که پایان این رژیم مذهبی نزدیک است و مردم میتوانند امید داشته باشند به یک زندگی آزاد.»
او با ذکر نمونههایی از تجربه مبارزات مردم کشورش، جمهوری چک افزود: ما اعضای پارلمان اروپا کاملا از نبرد برای دموکراسی و آزادی حمایت میکنیم. من از جمهوری چک میآیم و خوب درک میکنم تمایل شما را برای آزادی. متأسفانه نبرد دشواری است و فداکاریهای بسیاری را میطلبد.
شاهزاده رضا پهلوی روز چهارشنبه در پارلمان اروپا به تمام ایرانیانی که از شهرهای مختلف در این جلسه بودند گفت: «دمتان گرم که این جا هستید! باعث افتخار است به نیابت از هموطنانم صحبت کنم که این وظیفه را به عهده من گذاشتند که پیامشان را به نمایندگان کشورهای اروپایی ابلاغ بکنم.»
او با بیان این که جنبش مردم ایران برای دموکراسی و آزادی باعث شده مردم یکپارچه بشوند، گفت« جنبش آزادی و دموکراسی در ایران آیندهای امنتر و کامیابتر برای همه کشورهای دموکراتیک رقم خواهد زد.»
به گفته شاهزاده رضا پهلوی، «انقلاب ۵۷ منظورش هیچ وقت این نبود که چارچوبش فقط ایران باشد. حتی تا امروز به ایران به عنوان یک کشور نگاه نمیکنند، بلکه به عنوان وسیلهای برای صدور انقلاب خودشان مینگرند.»
او با اشاره به «کارزار تروریسم جمهوری اسلامی» به کشته شدن پسرعمهاش شهریار شفیق، رهبران نظامی، نویسندگان و کنشگران در ایران و اروپا، اضافه کرد که این قربانیان فقط ایرانی نبودند. به سلمان رشدی نگاه کنید که همین سال گذشته مورد حمله قرار گرفت به خاطر فتوای خمینی. شارلی ابدو را هدف قرار دادند. شهروندان اروپایی را به گروگان گرفتهاند برای دریافت رشوه.
شاهزاده رضا پهلوی همچنین به «خطر رژیم ایران و همکاریاش با روسیه در تجاوز به اوکراین» اشاره کرد و با تاکید بر ضرورت حمایت از «جنبش مردم ایران برای آزادی» گفت: بعد از ۸۰ سال جمهوری اسلامی تنها کشوری است که به هجوم نظامی روسیه در اروپا از طریق ارائه تجهیزات نظامی کمک میکند.
او با بیان این که «به هیچ وجه از یک جنگ خارجی علیه ایران حمایت نمیکنم»، افزود: اما این رژیم همان طور که علیه کشور خودم میجنگد، در جنگ اوکراین هم مشارکت میکند.
شاهزاده رضا پهلوی از پارلمان اروپا خواست که «سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را یک نهاد تروریستی بشناسد» و افزود: در این صورت ظرفیت ایران در ارعاب مردم خودش و شما کمتر و کمتر میشود چرا که میتوانید به اعضای ارتش ایران که قلبشان برای مردم میتپد، کمک کنید که به سمت یک حکومت سکولار بروند.
او زنان را نخستین قربانیان نقض حقوق بشر در ایران توسط جمهوری اسلامی خواند و اضافه کرد: اقلیتهای مذهبی، هنرمندان، دگرباشان، محیط زیست، رژیم ایران علیه تاریخ و فرهنگ ایران [است] و همه اینها که نام بردم به خاطر نابکاری رژیم ایران آسیب دیدهاند. از کف رفتن اراضی آباد و ایرانیان الآن با بحران اقلیمی و زیستمحیطی مواجهند که طوفانهای شن راه افتاده و اراضی کشاورزی قابل استفاده نباشد و آب آلوده، آنها را فرا بگیرد.
به گفته او، ایران کشور سربلندی است که اکنون «علیه این رژیم و تجاوزش به ایران و فراسوی ایران میجنگد.»
شاهزاده رضا پهلوی اضافه کرد: ایرانیان در میانه یک جنبش انقلابی هستند که میخواهند کشورشان را پس بگیرند و در گوشه و کنار ایران، مردم برای علاقه به کشورشان به پا خاستهاند. برخی این مسئله را میگویند که بله ایرانیان میخواهند به ارزشهای غربی دست یابند. موافق نیستم. ما تاریخ مشترکی داریم، اما ایران کشوری کهن با فرهنگ غنی و میراث تاریخی خود است. کشوری یکپارچه که تاریخ ۲۵۰۰ ساله دارد. اولین اعلامیه جهانی حقوق بشر را کوروش کبیر صادر کرد. آثار و دستاوردهای کوروش بزرگ هنوز در موزه لندن هست.
او تأکید کرد: به خاطر همین ارزشها است که جمهوری اسلامی نماینده ایران نیست. هموطنان من نه تنها جویای احقاق حقوق فردی خود هستند، همان طور که رنسانس در فرانسه پیش آمد، مردم ایران نیز خواهان دوران جدیدی برای کامیابی و صلح و مراوده با همسایگان و جهان هستند. نیل به یک ایران دموکراتیک با تهدیدهایی که رژیم به دیگران تحمیل میکند فرق دارد. یک ایران غیردینی متحد طبیعی برای غرب خواهد بود.
شاهزاده رضا پهلوی همچنین درباره نگرانیها برای وجود خلأ پس از فروپاشی، تأکید کرد که ایران پر از متخصصانی است که قابلیت اداره امور کشور در دوران گذار را دارند. او گفت: طی سالیان، گفتهام باید دموکراسی غیردینی در ایران ایجاد شود و گفتهام نیل به این هدف رژیم ایران زیست مردم ایران را به خطر انداخته و قابل اصلاح نیست. تمام نافرمانیهای مدنی و اعتصابهایی که شده به سقوط رژیم کمک میکند. در پی سقوط جمهوری اسلامی باید انتخاباتی منصفانه توسط مجلس موسسان انجام شود که همه شهروندان به صورت برابر رأی بدهند در جهت حقوق بشر و یک حکومت غیردینی.
او با بیان این که «تغییرات سیاسی در ایران به کارزار قتل، ترور و جنگ جمهوری اسلامی پایان خواهد داد و فرصتهای اقتصادی فراوان برای ایران و جهان فراهم خواهد آورد»، گفت که این تغییرات منافع اقتصادی زیادی برای غرب به همراه خواهد آورد. امکانات سرمایهگذاری در ایران و همکاری با بازرگانان ایران بیحد میتواند ایجاد بشود. جهانگردی در منطقه خلیج فارس تا کوهستانهای تهران تا کردستان تا انرژی خورشیدی در خوزستان و سیستان و بلوچستان، محل ساخت شراب در شیراز همه به رشد اقتصادی کمک میکند.
به گفته شاهزاده رضا پهلوی، «این هم به ثبات منطقه و هم مردم ایران کمک میکند» و «ما از الان به شکوفایی آینده ایران فکر میکنیم.»
وی گفت فقط خواهان فقط فشار حداکثری بر جمهوری اسلامی نیست ، بلکه خواستار حمایت حداکثری از مردم ایران شد. او گفت: جنبش ملی ما باید متکی به خودمان باشد و هیچ کشور خارجی نباید ما را نجات دهد، اما حمایت اروپا میتواند بسیار به جنبش مردم ایران کمک کند. این دوره دشواری است و مردم ایران از هر نوع فداکاری دریغ نمیکنند تا به آزادی و دموکراسی کمک کنند.
شاهزاده رضا پهلوی با تاکید بر امید به پیروزی نور بر تاریکی، گفت که میخواهد به مردم ایران بگوید تنها نیستند و اروپا مردم ایران را به رسمیت میشناسد نه جمهوری اسلامی را.
در ادامه این سخنرانی، شاهزاده رضا پهلوی به پرسشهای شماری از نمایندگان پارلمان اروپا پاسخ داد.
وایمرز تأکید کرد: من فکر میکنم این دیدار یک پیام قوی و محکم به رهبران اروپایی و اپوزیسیون ایرانی است آنها بیش از هر زمان دیگری متحد هستند. اپوزیسیون در حال شکلگیری است. برنامههایی بدون «ملاها» برای آینده دارد. یک قانون اساسی بر مبنای سکولار دموکرات در حال شکلگیری است. فکر میکنم یکی از دلایلی که اروپا این سالها تعلل میکند در رابطه با تغییر در ایران نگرانیهای اروپا در رابطه با بروز مشکلاتی بعد از تغییر رژیم است اما پیامها نشاندهنده این است که اتفاقات خوبی در حال وقوع است.»